طراحی وب سایت از فعالیتهای پردرآمد این روزها است. امروزه با کمرنگ شدن اهمیت مسافت در بهرهگیری از خدمات و محصولات، شاهد رشد وبسایتها هستیم. بسیاری از افراد ممکن است کسب و کارهای کوچک داشتهباشند، یا به دنبال راهی برای درمیان گذاشتن تجربیات خود با دیگران باشند. یکی از راههای خوب و پربازده استفاده از وب سایتها است. امروزه برای این شاخهی علوم کامپیوتر مشتریهای بسیاری وجود دارد. حال این سؤال پیش میآید که چگونه میتوانیم به یک طراح سایت تبدیل شویم؟ طراحی وب سایت چیست؟

مسیرت رابشناس!
شما ممکن است خود صاحب کسب و کار باشید که میخواهید بستر اینترنتی فعالیت خود را راهاندازی کنید. در مقابل ممکن است شخصی علاقه مند به طراحی وب سایت و به دنبال کسب درآمد از این حرفه باشید. در میان هر کدام از این دو گروه که باشید، باید مراحل طراحی یک وب سایت را بدانید.
- در ابتدا باید بستری که قرار است وبسایت برروی آن قرار بگیرد را خریداری کنید. به این بستر هاست گفته میشود. هاست درواقع فضایی از اینترنت است که حجم مورد نیاز برای بارگذاری وب سایت و اطلاعات مربوط به آن را فراهم میکند.
- بعد از هاست نوبت به دامنه میرسد. دامنه نام وب سایت شما است. این نام نباید تکراری باشد که البته در هنگام خرید این امر مشخص خواهد شد. چراکه اگر نام مدنظر شما قبلاً ثبت شده باشد امکان خرید آن برای شما وجود نخواهد داشت.
حال بستر فعالیت آمادهی بارگذاری وبسایت است. اما یک وبسایت چگونه ساخته میشود؟
دو راه برای طراحی وب سایت وجود دارد. یکی کدنویسی از پایه و دیگری استفاده از قالبها و امکانات آمادهای که سیستمهای مدیریت محتوا(CMS) در اختیارتان قرار میدهند.
ممکن است بپرسید چه کسی ظاهر اولیه را برای طراحی وب سایت مشخص میکند؟ و از چه ابزاری استفاده میکند؟
افرادی که به شما سفارش وب سایت را میدهند ممکن است از ابتدا فایلی به فرمت عکس در اختیارتان بگذارند که خواستهی آنها از شکل وب سایت است. همچنین ممکن است خواستهی خود را شرح دهند و طراحی اولیه را نیز به شما بسپارند. در اینصورت برای طراحی اولیه باید از ابزارهای طراحی گرافیکی مثل خانوادهی Adobe استفاده کنید.
طراحی وب سایت با کدنویسی
- روش کدنویسی از پایه برای افرادی که به طراحی وب سایت به چشم شغل نگاه میکنند مناسب است. اگر شما از این دسته افراد هستید باید بدانید که طراحی و راهاندازی یک وبسایت به تنهایی کار سادهای نیست در عین حالی که غیر ممکن هم نیست. در این روش دو مرحله برای طراحی سایت وجود دارد. یکی طراحی سمت کاربر و دیگری طراحی سمت سرور.
طراحی سمت کاربر و طراحی سمت سرور
در بخش طراحی سمت کاربر، قالب سایت یعنی آنچه وقتی سایت را باز میکنیم قابل رؤیت است ساخته میشود. به منظور انجام این کار عموماً از زبانهای HTML، CSS و JavaScript استفاده میشود. با استفاده از HTML اجزای سایت ساخته شده و سپس با کمک CSS به ظاهر آن رنگ و لعاب داده میشود.
کاربرد JavaScript نیز تعریف عملکرد بخشهای مختلف وب سایت است. در مرحلهی بعد یعنی سمت سرور باید میان سایت و سروری که قرار است پاسخگوی فعالیتهای کاربران باشد ارتباط برقرار کنید. برای اینکار نیاز به زبانهای برنامه نویسی دارید، مثل Asp.NET، PHP، JavaScript و Python. تا اینجا سایت خود را آماده کردهاید و حالا نوبت به تعریف پایگاهی برای ذخیره سازی دادهها و نگهداری از آنها رسیده است. بنابراین همانطور که مشخص است نیاز به استفاده از سیستم مدیریت پایگاه داده دارید، مثل Microsoft Sql Server، Oracle، SQLite و … . در نهایت پیش از راهاندازی نهایی باید امنیت سایت را با استفاده از پروتکلهای امنیتی تأمین کنید.
بنابراین در روش کدنویسی از پایه با چهار مرحله روبرو خواهید شد:
- طراحی سمت کاربر
- طراحی سمت سرور
- طراحی پایگاه داده
- برقراری امنیت
طراحی وب سایت با قالب آماده
- روش دیگر طراحی وب سایت، به کارگیری امکاناتی است که سیستمهای مدیریت محتوا در اختیار شما قرار میدهند. سیستمهایی نظیر WordPress، Drupal و Joomla. اگرچه این سیستمها قالبهای آمادهای را در اختیارتان قرارمیدهند که با تنظیمات کاملاً قابل فهم میتوانید وبسایت خود را به شکل دلخواه طراحی و راهاندازی کنید، اما افرادی که روش قبلی را به کار میگیرند نیز میتوانند یک قالب را از ابتدا برنامهنویسی کنند.
استفاده از کدنویسی در قالب آماده
به هر حال برای افرادی که به دنبال کسب دانش برنامه نویسی نیستند، دانستن تنها HTML و CSS در حد ابتدایی در طراحی وب سایت با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا کافی است. WordPress معروفترین سیستمی است که بسیاری از وبسایتها با استفاده از آن طراحی شدهاند. چنانچه از WordPress استفاده کنید افزونههایی در اختیار خواهید داشت که قسمتهای مختلف سایت را تشکیل میدهند و امنیت را نیز برقرار خواهند کرد. همچنین بسته به وب سایتی که قصد طراحی آن را دارید به شما امکانات لازم مانند سیستم بانکی برای سایتهای فروشگاهی و … را میدهد.
کلام آخر
آنچه گفته شد، شمایی کلی از مسیری است که برای طراحی وب سایت باید از آن عبور کرد. اما هنگامی که وارد پروسهی یادگیری شوید خواهید دید که یادگیری و تسلط بر صفر تا صد طراحی وب سایت به زمانی طولانی نیاز دارد. به همین دلیل بسیاری تیم طراحی سایت تشکیل میدهند و هر گروه از افراد در تیم بخشی از کار را به عهده میگیرند. ما در لرد دیزاین در تلاشیم شما را با آموزشها و مفاهیم کاربردی آشنا سازیم یکی از مقالاتی که میتواند برای شما مهم باشد تولید محتوا با بک لینک است.